Ankara Arabuluculuk Bürosu

Arabuluculuk faaliyetlerinin ihtiyari ve zorunlu olacak şekilde gündeme gelmesinin ardından arabuluculuk sınavı da dikkat çeken konular arasında yer almaktadır. Nitekim arabuluculuk faaliyetlerinde uzman arabulucu sıfatıyla, yaşanan özel hukuk anlaşmazlıklarında hakemlik görevinde bulunmak isteyen kişilerin arabuluculuk sınavına girme şartı bulunmaktadır.

Bu noktada arabuluculuk sınavı, ülkemizde Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından hazırlanıp düzenlenen bir sınavdır. Söz konusu sınavdan başarılı bir şekilde geçmeyi başaran adayların bilgileri, Arabuluculuk Siciline kayıt edilmektedir. Dolayısıyla bu sicile kayıtlı olabilmek için arabuluculuk sınavından başarılı bir şekilde geçmek temel şartlar arasında gösterilmektedir.

Arabuluculuk Sınavı Nedir, Kimler Arabuluculuk Belgesi Alabilir?

Arabulucu olmak isteyen kişilerin girmesi gereken arabuluculuk sınavına ilişkin detaylar, yani söz konusu sınavın ne zaman ve ne şekilde yapılacağı, geçme notunun kaç olacağı, puanlama sisteminde nasıl bir yöntem izleneceği ve benzeri tüm hususlar Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın inisiyatifinde bulunmaktadır.

Bunun yanında arabuluculuk sınavı hakkında “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” yönetmeliğinin 3. kısım 2. bölümünde kamuoyuna sunulan detaylar yer almaktadır.

Arabuluculuk Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır, Kimler Sınava Girebilir?

Arabuluculuk sınavına girebilmek için adayların başvuruda bulunması şart koşulmaktadır. Bununla birlikte söz konusu sınav için belirli şartlar ve esaslar da öne çıkarılmaktadır. Bu bağlamda öncelikli olarak arabulucu olma kriterlerine tam anlamıyla uyulmuş olması gerekmektedir.

Bunun akabinde arabuluculuk sınavı başvuruları; Arabuluculuk Bilgi Sistemi üzerinden elektronik imza veya e-Devlet Kapısı şifresi ile yapılabilmektedir. Sisteme giriş yapılmasının akabinde adaylardan;

  • Adli sicil kaydı
  • Başkanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında arabuluculuk eğitimini aldığına dair belge
  • Hukuk fakültesi diplomasının resmi örneği
  • Meslekte en az 5 yıllık deneyim sahibi olduğunu gösterir kıdem belgesi

gibi evraklar talep edilmektedir. Bu belgeler aynı zamanda arabulucu olarak görev yapabilme kriterlerini de ortaya çıkarmaktadır. Nitekim bu belgelerin Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından belirlenen son güne kadar aday tarafından sisteme yüklenmiş olması gerekmektedir.

Evrakların ibraz edilmesinin ardından sistem yetkililer tarafından incelenir ve adayın arabuluculuk sınavına katılıp katılamayacağı değerlendirilir. Bu esnada sisteme yüklenen bilgilerde geçersizlik tespit edilmesi halinde, aday sınava girip başarılı olsa dahi arabuluculuk başvurusu iptal edilmektedir.

Arabuluculuk Sınavı Değerlendirilmesi

Arabuluculuk Daire Başkanlığı, söz konusu arabuluculuk sınavını, ÖSYM, IDAİE veya üniversiteler gibi belirli kurumların aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Sınavda adaylara eğitimde verilen konular üzerinden sorular yöneltilmektedir.

Bu noktada arabuluculuk sınavı değerlendirmesi de sınavı gerçekleştiren kurum tarafından yapılmaktadır. Arabuluculuk sınavının değerlendirilmesinde adayların en az 70 puan almış olması göz önünde bulundurularak en yüksek puanı alan adaydan başlayarak gerekli sayıda aday başarılı kabul edilmektedir.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN